Monday, 22 June 2020

Multiple choice questions in Data structures and algorithms set 06

Data structures and algorithms multiple choice questions with answers, important interview questions in data structures, data structures questions for entrance exams


Data Structures and Algorithms Multiple Choice Questions

SET 06

1. If you have just executed the command “delete myPtr”, which of the following conclusions will be TRUE?

(a) The memory referenced by myPtr is released only if it is needed by the system.

(b) The pointer myPtr is of type void *.

(c) The pointer myPtr only exists if there was an error freeing the memory.

(d) The pointer myPtr still exists

 

2. What kind of linked list begins with a pointer to the first node, and each node contains a pointer to the next node, and the pointer in the last node points back to the first node?

(a) Circular, singly-linked list.

(b) Circular, doubly-linked list.

(c) Singly-linked list.

(d) Doubly-linked list.

 

3. How many pointers are contained as data members in the nodes of a circular, doubly linked list of integers with five nodes?

(a) 5

(b) 8

(c) 10

(d) 15

 

4. Which of the following statements about stacks is incorrect?

(a) Stacks can be implemented using linked lists.

(b) Stacks are first-in, first-out (FIFO) data structures.

(c) New nodes can only be added to the top of the stack.

(d) The last node (at the bottom) of a stack has a null (0) link

 

5. Given the function definition

void Twist(int &a, int b)

{

int c;

c = a + 2;

a = a * 3;

b = c + a;

}

What is the output of the following code fragment?

r =1;

s =2;

t =3;

Twist(t, s);

cout « r « ‘’ « S « ‘’ « t « endl;

(a) 1, 2, 3

(b) 1 10 3

(c) 1 2 14

(d) 1 2 9

 

6. T(n) = 2n2 + 2n + 3. Which of the following is true about T(n)?

(a) T(n) is O(n2)

(b) T(n) is Ω(n2)

(c) T(n) is Θ(n2)

(d) All of the above

 

7. What is the minimum number of data items in a B tree of height 4 with M = 4 and L = 4?

(a) 4

(b) 8

(c) 16

(d) 32

 

8. A company has a huge amount of data stored on external servers. They have even more data to add and will be performing many insert operations, which they want to be fast. Which of the following data structures will be most suitable (in terms of run time) for this case?

(a) Heap

(b) Queue

(c) B-tree

(d) AVL tree

 

9. What is the worst case time complexity of creating a binary min heap from the elements in a binary search tree containing N elements?

(a) O(1)

(b) O(N)

(c) O(log N)

(d) None of the above

 

10. What is the tight bound worst case time complexity of popping an element from a stack of N elements which was implemented using array data structure?

(a) O(1)

(b) O(N)

(c) O(log N)

(d) None of the above

 


Click here for the answers

Answer:

1 – (d), 2 – (a), 3 – (c), 4 – (b), 5 – (d), 6 – (d), 7 – (d), 8 – (c), 9 – (b), 10 – (a)

 

*************************

Interview questions and answers in data structure and algorithms

DSA quiz questions with answers explained

Solved true or false questions in DSA

Practice questions in data structures

Entrance exam questions with answers in Data structures for Tamilnadu engineering entrance

Entrance exam questions with answers in Data structures for IIT-JEE entrance exam

Entrance exam questions with answers in Data structures for JNTU engineering entrance

No comments:

Post a comment

Featured Content

Multiple choice questions in Natural Language Processing Home

MCQ in Natural Language Processing, Quiz questions with answers in NLP, Top interview questions in NLP with answers Multiple Choice Que...

All time most popular contents